Samverkan för kompetensförsörjning i Gnosjöregionen

Business Gnosjöregion, näringslivsbolagen i Gnosjöregionen, Arbetsförmedlingen, Junic och OnePartnerGroup har gjort en gemensam satsning i att öka antalet anställningsbara i Gnosjöregionen.

Business Gnosjöregion planerade och samordnade insatsen samt bidrog med att:

- Vidarebefordra kontakter till bostadsföretag och -uthyrare i Gnosjöregionen

- Samordna och ta fram exempel på distans- samt uppdragsutbildning i facksvenska

- Sammanställa lärande för att, vid behov, sprida metoden för att tillämpa nationellt

 

Företagen i Gnosjöregionen har akut behov av att anställa erfaren yrkeskompetens som kan gå direkt in i arbete. Näringslivsbolagen lade uppdraget till Business Gnosjöregion - som är den gemensamma utvecklingsplattformen för näringslivet i Gnosjöregionen.

Med hjälp av Arbetsförmedlingen valdes en metod att söka upp personer med passande kompetens. Vid detta tillfälle hittades dessa via en jobbmässa i Nederländerna.
Bemannings- och rekryteringsföretag bjöds in att delta i insatsen och Junic och OnePartnerGroup anmälde intresse.


Vi speed-intervjuade holländare på en jobbmässa i Houten, Nederländerna i februari 2018. De flesta hade redan börjat läsa svenska och var inriktade på att flytta till Sverige. Utgångspunkten var att kandidaterna skulle kunna ta ett jobb i vår region inom 6 månader – Emigration Express to Sweden.


I april samordnade Business Gnosjöregion en intervjudag i Värnamo där utvalda kandidater träffade intresserade företag från Gnosjöregion. 32 kandidater betalde själva sin resa för sig och sina familjer och 15 företag kom för att intervjua. Under intervjudagen fanns även representanter från banker, mäklare, utbildningsaktörer, Skatteverket m.fl på plats för att svara på frågor.

Två månader efter intervjudagen, är 40% (13 personer) av de som kommit till intervjudagen, anställda! För kommunerna i Gnosjöregionen leder till inflytt av ca 25 personer (nyanställda med familjer).

Mer information

Kontakta Nina på Business Gnosjöregion för mer information.

Nina: 0728 533 007, nina@bgr.se
 

Behöver ni också rekrytera?

Vi har arbetat tillsammans med Arbetsförmedlingen/EURES och tagit fram ett koncept - Emigration Express.

Vi har lärt oss mycket på denna insats och har nu en struktur för att kunna genomföra detta igen. Vi har tagit fram checklistor och stöddokument som man kan använda, bl.a. som förklarar regelverk och tillvägagångssätt då man etablerar sig i Sverige. Vid rekrytering från EU kommer det många frågor som om man skaffar personnummer eller samordningsnummer, vad det finns för skolsystem, var man kan bo, hur arbetskontraktet måste se ut osv.

Det här har vi satt samman i ett materiel och vi delar gärna med oss av erfarenheter!

Vill du ha hjälp med att bygga upp liknande mottagning och struktur som vi gjort i Gnosjöregionen? Då kan vi hjälpa dig!

Ta kontakt med oss, nina@bgr.se, tel 0728 533 007.

Emigration Express i medierna

 

Värnamo Nyheter 2018-04-27: 50 nederländare på speed-dejting

SVT1 Nyheter 2018-09-19: se nedan

Adress

Stortorget 2

332 30 Gislaved

Telefon

T: +46 704945160

 

  • LinkedIn
  • Facebook